diumenge, 26 de gener del 2014

Concert a l’església de Santa Maria de Bellver

 Grup de Gregorià de l’Ateneu de Sant Just Desvern
Grup instrumental “La dolça fusta

Amb aquest concert l’associació Empelt, volia retre homenatge al cant gregorià, de llarga tradició a casa nostra, avui molt atenuada, que manté en determinats sectors l’enyorança de quan es cantava en les celebracions parroquial, però sobretot a Montserrat. 

La gravetat i serenitat d’aquest cant, alternada amb la dolçor i la fluïdesa musical de la flauta, van fer passar una bella estona al públic que pràcticament va omplir l’església de Santa Maria de Bellver.  La bona sonoritat del temple i la disposició de la llum  hi van ajudar.

El cor de Sant Just Desvern, dirigit per Ramon Moragas, antic director del cor monàstic de Montserrat, va fer descobrir el secret que s’intueix en el cant gregorià quan és prestigiat per la qualitat. És un cant auster,  estrictament religiós, molt expressiu si se l’acorda amb el sentit de la lletra. Més enllà del seu contingut; crea un clima de trobada interior que trasllada l’esperit a  la simplicitat i a la bellesa de l’art romànic tot centrant l’atenció en el que és essencial. La flauta, en aquest cas, va complementar la gravetat de les veus amb la seva  pròpia dolçor i simplicitat.
El cor  van cantar antífones del cicle de Nadal i el grup de flauta va interpretar, entre d’altres, una peça del llibre vermell de Montserrat, danses del Renaixement francès i el madrigal “What if I never speed”.

Es va comptar amb la plena col·laboració de la Parròquia en la persona de mn. Josep Puig, que va anunciar el concert en les celebracions religioses de Nadal i va cedir lliurement l’espai de l’església. El grup de Sant Just, a iniciativa pròpia, va assumir el concert com un acte més de l’entitat, totalment desinteressat, així com l’edició dels programes que es van repartir. Al final del concert els cantors i músics van ser obsequiats amb cava, coca i xocolata a l’antiga rectoria, de la família Pascual/Serra, constituïda en un element més dels organitzadors de l’acte. Per a Empelt va ser un dia ple de detalls que s’agraeixen.

Es va repartir un punt de llibre dissenyat per Manuel Corbella el qual contenia una imatge del temple i una franja musical gregoriana. El punt volia ser un recordatori de l’acte així com un estímul per col·laborar-hi econòmicament. Es van recollir 62€ amb cèntims, que paguen una part d’aquelles despeses  sempre inevitables. Això ens anima a prosseguir amb aquesta iniciativa.

Al grup de Sant Just i als integrants de “La dolça flauta” se’ls va adreçar una foto dedicada de l’església de Santa Maria.

Empelt té en projecte diversos actes que afecten tant el jovent del nostre poble com el moment decisiu pel qual passa Catalunya. L’èxit de les dues conteses anteriors –la conferència de Josep Pàmies i aquest concert- ens ha sorprès agradablement i ens dóna cor per seguir endavant.

Invitem, un cop més tothom, especialment els socis, a col·laborar per dotar Font-rubí d’una entitat civico-cultural que estimuli la presa de consciència sobre el nostre entorn immediat -el poble; el nostre país i la nostra cultura.