dilluns, 26 de desembre del 2011

Conferència al Centre Recreatiu de Guardiola

 'Catalunya, perspectives de futur'
El passat dia 16 de desembre es dugué a terme l’anunciada conferència sobre “Catalunya, perspectives de futur”, pronunciada per Romà Macàrio, escriptor, membre d’Òmnium Cultural i pensador sobre la realitat de Catalunya. En una primera part, Romà Macàrio va desglossar, en els seus trets fonamentals, la trajectòria històrica de Catalunya. En destacà el procés de recuperació de l’autoconsciència nacional en tant que poble sotmès a Espanya des del 1714: la Reinaxença des de mitjans del segle XIX, les bases de Manresa de 1892, el tancament de caixes de 1898, la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925), la proclamació de la República catalana de 1931 i 1934 per Macià i Companys. Més la paulatina reacció sota la dictadura franquista: la vaga de tramvies del 1951, l’afer Galinsoga  de 1959, el naixement d’Òmnium Cultural el 1961, les vagues, l’ensenyament del català, l’Estatut de Sau, la Generalitat, etc.
Després d’aquest recorregut, s’obrí el debat i es reflexionà sobre la situació present. Els assistents constataren els interrogants que s’obren en el present sobre les possibilitats de sortir de l’extorsió econòmica realitzada per l’Estat i de l’emancipació nacional: les ambigüitats de CiU, la submissió gairebé explícita als dictats de Madrid, el paper del PSC, la divisió del nacionalisme independentista... Es posaren de relleu les polítiques antipopulars de retallades molt discutibles, el paper dels mitjans de comunicació que d’una manera o altra suavitzen la tensió Catalunya -Espanya o el mateix perill de reduir TV3 a un nivell secundari donades les rebaixes que se li imposen sense debatre el seu paper essencial de cohesionador del poble català. També es van plantejar les actituds a prendre, cosa que es veia molt complex i difícil d’escatir.
El to de les intervencions va ser fluïd i dialogant i amb una àmplia participació dels assistents, que van ser pel volt d’una vintena.  L’acte va demostrar la possibilitat de repetir-se sota altres temes i de constituir d’una manera regular una taula de debat oberta i enriquidora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada